אדון התבלינים

מעשה במאות ריחות משכרים, ארבעה סטודנטים שלקחו צעד אחד קדימה את המשימה שקיבלו וחנות אחת, בלב שוק נתניה, המציעה תבלינים לבישול ולמרפא

אדון התבלינים

אדון התבלינים - איציק איאסו, שוק נתניה. צילום תמיר ישעיהו

כחלק ממטלה במסגרת לימודי התואר במנהל עסקים במרכז האקדמי רופין, לקחו הסטודנטים תמיר ישעיהו (24, נתניה), ירדן זלוף (24, תל מונד), מור דרוקר (24, צורן) ומיקי קרביץ' (25, זיכרון יעקב) את חנות 'יאסו טעמים' משוק נתניה, המתמחה בתבלינים, כפרויקט השיווקי הראשון שלהם. התוצאה: קמפיין חריף אש ועל הדרך שיעור על הקשר בין התבלינים לבריאות האדם.

"המשימה שקיבלנו הייתה לקחת עסק של עולה חדש ולקדם אותו. בחרנו ביאסו טעמים, חנות בעלת ותק של כמעט שנתיים בבעלותו של איציק איאסו (35), עולה מאתיופיה שגר באזור מרכז העיר נתניה", סיפר למערכת קול השרון תמיר ישעיהו: "החלטנו להרחיב את קהל היעד, יוצאי אתיופיה ולהנגיש את החנות לכולם. בעיקרון, זו חנות תבלינים אותנטית אשר פונה לכלל העדות. עשינו שלט גדול בכניסה ומיתגנו את החנות. הקמנו דף פייסבוק בו פרסמנו מתכונים וסגולות רפואיות של תבלינים ואפילו העלינו סרטון תדמית מדליק".

איאסו, שמגדיר עצמו כמי ששייך ל"דור המדבר" מספר על הסגולות הרפואיות שבתבלינים אותם הוא מייבא: "קיימים הרבה מוצרים ושמנים טבעיים בריאים, חליטות לשתייה, חלקם מהארץ וחלקם מיובאים מחו"ל. אני משתדל להביא מבחר רב. כיום קיימת מודעות גדולה יותר בציבור לצריכה ולבישול של מזון בריא יותר. גם ההכרה ברפואה הטבעית מחלחלת לה אט-אט לתודעה הציבורית", הוא הסביר.

איך עולם התבלינים מתקשר לתרבות האוכל בכלל ולאכילה נכונה?
הוא מחייך: "אין לך מושג אפילו עד כמה זה קשור, מהי חשיבות התבלינים ועד כמה רבות הן האפשרויות הבלתי מוגבלות שאפשר ליצור בעזרתם. תבלין יכול להיות מרכיב מרכזי. עולם התבלינים, בעיני רבים, דל יחסית. מרבית עקרות ועקרי הבית משתמשים בחמישה עד עשרה תבלינים. יש המון תבלינים ותוספים שהציבור בכלל לא מכיר, שיכולים לשפר את תפקוד הגוף. הנה, לדוגמה קמח הטף שנחשף לציבור הרחב בתכנית של גידי גוב. רק לאחר החשיפה התחילו להגיע אנשים ולשאול עליו. יש בו המון ברזל וסידן".

עד כמה נכונה האמירה, שבתבלינים רבים סגולות מרפא?
"לחלוטין נכונה. בנוסף לזה שהם משפרים את אורח החיים. בכל אזור גדלים צמחי תבלין אחרים, ובמשך אלפי שנים תושבי המקום השתמשו ורקחו תבלינים לתרופות או לחיזוק המערכת החיסונית. רבות מהתרופות הכימיות שמשתמשים בהן היום, פותחו בעקבות מחקרים שבוצעו על צמחי מרפא".

במבט ראשון נדמה, כי חנות התבלינים הקטנה של יאסו היא חגיגה של צבעים וריחות לעיניים ולאף. מבט מעמיק יותר מעניק תחושה של מעין בית מרקחת קטן – בעיקר כשאיציק מסביר באריכות מה תפקידו של כל תבלין בהיבט הקולינארי ובהיבט הבריאותי"

"חייבים להבין שתבלינים הם לא רק לבישול", מסביר איציק: "אני ממש רואה בזה שליחות להעלאת המודעות והחשיבות לתוספים ולחומרים טבעיים נמצאים ממש 'מתחת לאף שלנו' ויכולים לעשות שינוי גדול ולשפר משמעותית את הבריאות, את ההרגשה, ותאמיני או לא, גם את המראה החיצוני".

מה למשל?
"נתחיל עם התבלין הכי בסיסי, קינמון, המשמש לאיזון רמות אינסולין בדם וטוב לאנשים עם בעיות פרקים. אפשר להכין תה עם שלוש מקלות קינמון בתוך קומקום קטן, להשרות על אש נמוכה כחצי שעה ולקבל תמצית טובה של תה. מומלץ גם עם דבש. גם זרעי שומר שלם נפלאים על מנת לרפא את הכבד ולתקן אותו, שמים זרעים בודדים בכוס מים ושותים, לועסים או שמים בסלט. מוצרים עם הרבה סידן הם ג'ינג'ר, כמון, כוסברה שלם, פירות יבשים, סויה, שעועית, פול, חומוס ועדשים. ציפורן טובה מאוד למצבי בחילה ולגזים".

שמעתי ששמנים טבעיים זה ה-Say החדש.
"מאז ומתמיד הם היו מומלצים. אפילו בתורה ישנם תיאורים של שימוש בשמן. שמן שקדים טוב לעיסוי תינוקות ולנשים לפני לידה. הוא מרגיע ומטפח את העור. אני אגלה לך שגם שמן פשתן, בעל אומגה 3, טוב לסוכרת, מחלות לב, טרשת עורקים, מוריד לחץ דם, כליות ואסטמה, צרבת, בעיות עור ונשירת שיער. טיפ, להשתמש רק כשהמוצר קר. שמן שומשום מרגיע כאבי שרירים (מחזק רקמות), טוב לעור, לשיער ולעצמות ועשיר בוויטמינים ומינרלים. עוזר במקרים של טחורים ועצירות, תולעים בדרכי העיכול ובעיות לחץ דם. שמן רימונים טוב לגיל המעבר, שמן אבוקדו מעולה לבישול, כי הוא לא נשרף ומתחמצן ועדיין שומר על הוויטמינים. מעולה גם לשימוש קוסמטי",

מה, לדוגמא, אתה ממליץ לאנשים עם צליאק, הרגישים לגלוטן?
"בעידן של היום לא חסר מה לאכול, גם במגבלות מסוימות. כוסמת, תפוח-אדמה, קינואה, דוחן, פשתן, אורז, טפיוקה, קמח טף, קמח חומוס, קמח סויה… אוסיף ואומר שלספורטאים ולמתאמנים בחדר כושר אני ממליץ על צ'יה אשר מכיל אומגה 3 ו-6 והוא טוב לחילוף חומרים בגוף. גם קפה ירוק, כורכום, עלי סנה שממנו מכינים ממנו תה טיבתי".

לסיום, תן לנו טיפ שווה במיוחד
"לא הרבה יודעים, אבל אגוז מוסקט טחון מסייע למערכת העצבים. הוא מרגיע ועוזר בטיפול בנדודי שינה וגם למערכת הרבייה: מגביר חשק מיני ומונע שפיכה מוקדמת במינון 10 גרם ליום".

שיר אוסטפלד

שיר אוסטפלד

שיר אוסטפלד משמשת כעורכת מדורי החברה והתרבות בשבועון קול השרון ובפורטל ksn - נתניה און ליין. ליצירת קשר: shirostfeld1@gmail.com
שיר אוסטפלד

תגובות

תגובות

טארקבקים/פינגבאקים

  1. הכי קצוצה שיש | נתניה | קול השרון | KSN - […] אדון התבלינים […]

שלחו תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

מאמרים נוספים

שינוי גודל גופנים
ניגודיות