כמה מילים לפני… דג נוסח יהדות רוסיה הלבנה וליטא (גפילטע) הוא, בסך הכל, קציצת דג והוא טעים (אפשר לקנות קרפיונים ב"שרונית" במשמר השרון).
אמא שלי, צפורה פומרנץ מחבצלת השרון, הייתה בשלנית ואופה מצוינת. המאכלים שלה היו טעימים ונאים למראה. עשרות שנים היא האכילה אותנו במאכלים שאכלה בבית הוריה ברוסיה הלבנה, ובכל השנים האלה לאוכל שלה היה בדיוק אותו טעם.
לאמא שלי לא היה ספר בישול ואפילו לא אוסף של מרשמים. הכל היה בראש ו"ביד (קצת מלח, קצת פלפל) כשהשיטה היא – לטעום..
גפילטע פיש – או דג קרפיון ממולא אנו הילדים כינינו בשם "דג – פיש". ליד הדג היה המיץ שלו שהפך במקרר לג'לי וחזרת אדומה וחריפה שאותה אבא שלי, משה פומרנץ, גרד בפומפייה והזיל דמעה.
הדג של אמא שלי הוא בסגנון רוסי-ליטאי. כשההבדל הקטן בינו לבין הדג הפולני הוא בכך שאמא לא הוסיפה סוכר לקציצת הדג, אלא לרוטב בלבד.
את הגפילטע פיש אני אוהבת עד היום לאכול כשהוא חם והרוטב שלו נוזלי. עם קצת חזרת וחלה ואני מרגישה שאני בעיירה היהודית "קלעצק" או "נייסביז" משם הגיעו הורי בשנות השלושים. לזכרה של אמא שבישלה דגים ולזכרו של אבא שגירד בשבילה את החזרת.
החומרים לקציצת הדג
דג במשקל 750 גרם ברוטו – לנקות אותו ולחתוך אותו לפרוסות בעובי של אצבע – 10 פרוסות בערך. את ראש הדג לבקש לחצות לשניים ולנקות את הזימים.
1 ביצה
2 בצלים גדולים
1 כף פירורי לחם או בפסח קמח מצה.
כפית שטוחה של פלפל שחור ומלח.
החומרים למצע התבשיל
חמישה גזרים חתוכים לעיגולים בשרניים
שני בצלים גדולים חתוכים לעיגולים
שתי פרוסות של סלק
להניח בתחתית הסיר לכסות במים ולתבל בשתי כפיות סוכר, כפית שטוחה של מלח ופלפל וכמובן לטעום.
מעשה היצירה
להפריד את העור מפרוסות הדג ולטחון את בשרו.
לטחון את הבצלים, להוסיף את הביצה ואת פירורי הלחם, המלח והפלפל ואולי כף אחת של שמן.
לערבב ולהניח במקרר לנוח חצי שעה
עברה חצי שעה
למלא את עיגולי העור שהופרד במלית הנ"ל ולהניח בסיר על המצע מכוסה במים.
להוסיף את חצאי הראשים שגם אותם אפשר למלא במלית.
להביא לרתיחה ולבשל על אש קטנה במשך שעה. אפשר לטעום ולהוסיף לפי הטעם: מלח, פלפל או סוכר.
הריח נפלא, השכנים ישאלו ואולי ירצו גם לטעום.
נא לא לחשוש ולהתייחס לעשייה כמו אל יצירת קציצות.
קל שבעתיים לקנות את הדג טחון.
להגיש את הקציצה מקושטת בעיגול גזר עם רוטב וחזרת ולהרגיש כמו הסבא והסבתא – יהודים טובים מפולניה.
רותי, כבר מהקריאה טעים לי. אומנם אמי ז"ל עשתה אותם אחרת, אבל אשמח לטעום את מעשי ידיך. ואת באמת מורידה בעצמך את העור? וטוחנת לבד? אם כן, צל"ש מגיע לך.
טעם של בית… אהבתי!
מאוד קרוב ודומה לגפילטא בבית אמישהיתה מטרנסלבניה הצד ההונגרי, אני מכניסה לדג הטחון גם בצל קצוץ מאוד או טחון ומעט מאוד סוכר ולציר אני מכניסה גם את האידרה.
אפשר בבקשה את המייל של פאבל גולדשטיין קירגיסטן?
אנו קבוצה מבוגרת המעוניינת לצאת לטיול בקירגיסטן
תודה מראש דרור מ
Comments are closed.