חגיגות המימונה- הפינאלה החגיגי של פסח

17
969
שולחן מימונה מעוצב. התצלום באדיבות גרציה אלמקייס - בעלי מז'וז'ין עוגיות מרוקאיות

קבלו את המדריך המלא לחגיגות המימונה וגם את המתכון הכי עתיק והכי מרוקאי להכנת מרציפן מושלם…

לפני שאני מתחיל לשפוך עליכם את חמתי… או מתכונים למימונה… (מה שתבחרו), קצת קולטורה לא תזיק: המִימוּנָה היא חג עממי אותו נהוג לחגוג במוצאי חג שביעי של פסח

מקור המנהג, בעיקר, במסורת  של  יהדות מרוקו. לשם מימונה, יש כמה וכמה הסברים, דעות ופרשנויות. חלק אומרים שזה על  שם רבי מימון, חלק טוענים בתוקף שמקור השם מימונה הוא עיוות של המילה "אמונה". יש כאלה שאומרים כי פירוש המילה מימונה זה “מזל וברכה“ ויש הגורסים שמימונה זה בכלל יום העצמאות של להקת "שפתיים" :-).

בכל מקרה, הקשת שאחרי הגשם נראית חיוורת ביחס לשולחן מימונה, ומי שלא ראה שולחן מימונה ערוף כהלכתו, לא ראה שולחן עשיר בצבעים בחייו. מגוון הריבות האדיר, העוגיות הצבעוניות והמתוקות והמאכלים הייחודיים, יחד עם שמחת האירוח ואווירת החג, הפכה את המימונה לסוג של חג רשמי בארץ – בו כל מרוקאי המכבד עצמו פותח דלתות ומזמין את כל שאר בני עדות ישראל להתענג על הטעמים, המוזיקה והניחוחות – לא כולל הבדיחה הקבועה למקור השם "מימונה": "את מימונה על המתוקים ואת מימונה על התה…".

שולחן מימונה מהווה חוויה קולינרית לכל אוהבי המטבח ובעיקר המתוקים. ממש סופרלנד לחולי עוגות ועוגיות, סחרחורת של אושר. אני, אישית, מחכה למימונה כמו שמדבר מייחל לגשם (טוב, במקרה שלי, גשם של עוגיות), הן חוויה קולינרית לכל אוהב מטבח ובעיקר מתוקים. ממש סופרלנד לחולה עוגות ועוגיות …סחרורת של אושר.

אני מגיע אל המימונה בשני כובעים: בכובע הראשון כמי שמתחבר למסורת הבישול המרוקאית, תחושת השמחה, החופשיות והאווירה המיוחדת שיש באותו ערב. בכובע השני אני מגיע כאופה וקונדיטור, המבקש ורוצה ללמוד, להסתכל בענווה ובהערצה על אותה מארחת שהכינה את התכשיטים המתוקים המונחים על השולחן.

למימונה מושלמת אין-ספור כללים ומנהגים סופר-מיוחדים שאין באף חג אחר. למשל, השארת דלת פתוחה כל עוד בני הבית נמצאים וערים והזמנה פתוחה לכל מי שרוצה להיכנס – החל מבני משפחה, דרך שכנים, חברים של שכנים, חברים של הילדים ואפילו זרים המבקשים להתענג על המעדנים עם כוס תה ונענע, לרקוד לצלילי המוזיקה המרוקאית ולברך בברכת החג המסורתית "תרבחו ותסעדו".בנתניה, עיר בה ממילא כולם מכירים את כולם, חגיגות המימונה בולטות עוד יותר בעושרן הקולינרי ובעיקר בהכנסת האורחים.

החג מלווה, כמובן, בתלבושות המסורתיות: נשים לובשות קיפטן ואילו הגברים את הז'לביות (גלביות במבטא מרוקאי). בקרב יהדות טוניסיה יש הנוהגים לקיים את מנהג "הבסיסה" בו מניח ראש המשפחה מטבעות בפינות החדר ומברך את כל האורחים בברכה לפרנסה ולבריאות.

מבחינת המבחר, שולחן מימונה כהלכתו כולל: "מופלטה" שהיא הנסיכה של המימונה המוגשת עם חמאה או דבש, "ברליל" שזהו הפנקייק המרוקאי בניחוח תפוז, "ז'אבן" שזהו הנוגט המרוקאי. בין לבין תמצאו עוגיות קוקוס צבעוניות, קליפות אשכוליות מסוכרות (קסור דלחבז אל ערסה), "פזואלוס" שהם פרחי בצק פריכים וטעימים. יש, כמובן, את החלְוְהָ דִלעְזִ'ין (כדורי בצק בקרמל), ריבת צימוקים ואגוזים/ מראוזה, ריבת עגבניות שרי, ריבת תפוזים קטנטנים/ מעזון דלצין, עוגיות קרמל שקדים, עוגיות מרציפן, עוגיות מרנג קוקוס, חטיפי סומסום וזנגולה -עוגיות ספירלה מטוגנות  בשמן עמוק ומצופות בסירופ סוכר ודבש.

מבחר עוגיות מרוקאיות. צילום סער אהרוני
מבחר עוגיות מרוקאיות. צילום סער אהרוני

בצק מרציפן – המתכון הכי עתיק שיש

הבטחתי שאני אשתף אתכם בסודות, אז הנה סוד קטן ומתכון לאחד המרכיבים הבסיסיים והמשמעותיים ביותר במימונה:המרציפן.

לידיעתכם, אם המרציפן קשה לטעמכם, ניתן לרככו על-ידי הוספת כמויות קטנות של סירופ תירס. אם הוא רך מדי לטעמכם, ניתן להקשותו באמצעות אבקת סוכר. בכל מקרה, לאחר ההכנה, ניתן לשמור את המרציפן בשקית ניילון במיכל סגור עד לחודש שלם במקרר. אם בא לכם להקפיא אותו, המרציפן יחזיק לכם כחצי שנה.כדי להשתמש בו שוב אחרי הקפאה, עליכם להניחו במקרר למשך לילה ולאחר מכן לחממו לטמפרטואת החדש. במידה והוא "מפריש" שמן, יש לספוג אותו בעזרת מגבות נייר.

חומרים:

קילוגרם שקדים

500 גרם סוכר

2 לימונים

3 חלבונים

צבעי מאכל

מנג'טים

סוכריות שוקולד

ציפורן

אופן ההכנה: 
חולטים את השקדים במים רותחים ומסלקים את הקליפה – כך שמתקבלים שקדים ערומים .
מניחים על מגבת לייבוש לפחות ללילה – עדיף ליום שלם. מנקים את קליפת הלימונים. קולפים וחותכים לרצועות דקות בצורה של גפרורים דקים. טוחנים במעבד מזון את הקליפה, מוסיפים את השקדים וטוחנים. מוסיפים את הסוכר וטוחנים דק דק.מוסיפים תוך ערבול וטחינה את החלבונים, עד שכל החומרים מתאחדים לגמרי ..

מחלקים את הבצק לכמה חלקים שרוצים – תלוי בצבעי המאכל. מוסיפים מעט צבע לכל בצק ולשים לעיסה חלקה.

עיצוב צורות פירות וירקות עם בצק מרציפן

בצק המרציפן הוא אחד החומרים הכי נוחים לעיצוב. ממש כמו שעת יצירה לילדים ולהורים.

מרציפן פלחי אבטיח: יוצרים כדור אדום מבצק המרציפן, מוסיפים סוכריות שוקולד, לשים ומעצבים שוב לכדור. נוטלים מרציפן ירוק ויוצרים משטח דק בכף היד איתו עוטפים את עיגול הבצק האדום וסוגרים ככדור. חותכים לארבעה חלקים בסכין. ומניחים בנג'טים  מנייר.

מרציפן עגבניות שרי: יוצרים כדורים אדומים קטנים ונועצים קוץ של עגבנייה. עם סכין טורנה יוצרים מספר חריצים קטנים סביב.

מרציפן גזר: צרו כדור כתום ורדדו צד אחד כדי ליצור חרוט. המשיכו לרדד וצרו גזר. הוסיפו מלמעלה מעט מרציפן ירוק,שזה מדמה את הגבעול הירוק שלו.

מרציפן אגס: צובעים את הבצק לירוק, יוצרים צורה של אגס ונועצים בקצה העליון ציפורן.

מרציפן תות שדה: נוטלים בצק אדום ויוצרים מעין חרוט. ליצירת מרקם המזכיר תות יש להעביר את הבצק מעל פומפיה בינונית.

אפשר להגיע לתוצאות מהממות ובקלות. אני לשירותכם לעוד שאלות בכל מה שקשור לעבודה עם מרציפן ועיצוב פירות וירקות

17 תגובות

  1. כתבה מקסימה, אני מאד אוהבת את החג מימונה
    והמתכון מדהים תודה
    תרבחו ותסעדו

  2. סער אתה גדול כל המתכונים שלך מדויקים תודה על השיתוף

  3. היי סער צהריים טובים וחג מימונה שמח
    האם יש לך עוד מתכונים מרוקאיים עתיקים של האמהות והסבתות של פעם

  4. כתבה מקסימה מחכה כל הפסח למימונה מאוד אוהבת מימונה

Comments are closed.