ביום שישי (30 באוקטובר), החל משמונה בבוקר ועד שעות אחרי הצהרים, תקיים קואליציית הים התיכון, מבצע ניקיון רחב היקף – הכולל 100 נקודות לאורך החופים – בהם ארבעה מחופי נתניה.
עיריית נתניה ומאות מתנדבים, בהם בני נוער, צפויים לקחת חלק באירוע הניקיון – הנחשב לגדול מסוגו בעולם.
ברשימת המשתתפים: אנשי הים התיכון, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, חיים וסביבה, מגמה ירוקה, צלול, תנועת הצופים.
בנוסף, האיחוד האירופי, רשות הכנרת, שגרירות ארה"ב בישראל, עיריות ורשויות לאורך החוף, המשרד להגנת הסביבה, איגוד הצוללנים וקהילות מקומיות רבות, של שוחרי ים וסביבה.
את אירוע ניקוי החופים והים הגדול בעולם. מטרת האירוע, היא להשפיע על מקבלי ההחלטות, בשלושה תחומים עיקריים: הקמת שמורות ימיות נוספות, איסור על הכנסת חד פעמי לחופים ואכיפה.
בשל הקורונה, כך נמסר למערכת נתניה און ליין, האירוע יותאם למגבלות ויתקיים בהתאם להנחיות שיהיו תקפות ביום האירוע.
במסגרת יום ניקוי החופים והים הגדול, ימוקמו כ- 100 נקודות לאורך החופים, בהן יופעלו תחנות מידע על סוגיות בים ובחוף ויתקיים ניקיון לאורך חופי הים התיכון.
הנקודות עצמן: מראש הנקרה שבצפון, ועד אשקלון בדרום, כולל חופי מפרץ אילת וחופי הכנרת. באירוע צפויים להשתתף אלפי מתנדבים, פעילי סביבה ואזרחים.
מבצע הניקיון הגדול בעולם – במטרה לנסות ולהשפיע על מקבלי ההחלטות
על פי הערכות שונות, מדי שנה בשנה, מושלכים לימים ולאוקיינוסים, כ – 8 מיליון טונות של פלסטיק.
דו"ח ניטור לאומי של פסולת ימית, לשנת 2019, שנערך על ידי המשרד להגנת הסביבה והמכון לחקר ימים ואגמים, מעלה כי כ – 70% מהפסולת בים, מורכבת מחלקי שקיות ואריזות פלסטיק, והשנה נוספו גם מסכות וכפפות חד פעמיות, לפסולת בחופים.
האירוע יתקיים, בין היתר, בחופים הבאים: ראש הנקרה, בצת, אכזיב, שבי ציון, בוסתן הגליל, חוף הדקל, חוף עכו, קריית ים, קריית חיים, החוף השקט, רמב"ם, בת גלים, התכלת, שקמונה.
בנוסף, בחופי הכרמל, זמיר/דדו, הסטודנטים, חוף כרמל, נווה ים, הבונים, נחשולים, מעיין צבי, מעגן מיכאל, שדות ים, אולגה, מכמורת, בית ינאי, נעורים, בלו ביי, סירונית, ארגמן, פולג, השרון, געש, שפיים, אפולוניה, אכדיה, הצוק, תל ברוך, מציצים, הילטון, גורדון, פרישמן, בוגרשוב, מדרון יפו, גבעת עלייה, חופי בת ים, חופי ראשון לציון, חוף פלמחים, חופי אשדוד, חופי אשקלון, ניצנים, חופי אילת וחופי הכנרת.
מייקל רפאל, רכז ארצי של קואליציית אנשי הים התיכון מסר למערכת נתניה און ליין, כי "אם רוצים להגן על הים ולתת סיכוי לחי והצומח, צריך לתת להם את התנאים האופטימליים".
"מבחינה מדעית, שמורות ימיות הן הפתרון היחיד שאנחנו מכירים כרגע, לבעיות רבות, בהן זיהום הים מפסולת".
"אכיפה ותמיכה ציבורית, הם תנאים הכרחיים להקמת שמורה ימית, שתעבוד כמו שצריך. אנו מקווים שאירוע בהיקף כזה, יעורר מודעות לנושא".
"הסביבה הימית היא בעלת חשיבות רבה עבור האנושות ושאר היצורים החיים", מסבירה פזית שביד שייט, מנהלת תחום קהילות ופעילות עירונית בחברה להגנת הטבע.
"מדענים מעריכים, כי בשנת 2050, מסת פסולת הפלסטיק באוקיינוסים, תהיה שווה, או גדולה, ממסת היצורים החיים. האנושות זיהמה את הים והחופים וזה הזמן שלנו לתקן את זה".
"אנו מאמינים ומקווים, כי אירוע זה, למרות התקופה הנוכחית המאתגרת, יהווה את יריית הפתיחה, למיסוד אירוע ניקוי ענק, שיחזור על עצמו בכל שנה מעתה".