הם חולמים ומאמינים שאפשר להעיר את העיר ולהפוך את נתניה לגן עדן של צעירים, בינתיים, הם עושים את זה ובענק. הצעירים שמעירים פילים
קשה להתעלם מהתחושה הזו שמשהו טוב קורה בנתניה. לא, לא מדובר בתנופת הבנייה הבלתי-נגמרת, גם לא בהסדרי החנייה החדשים ואפילו לא בכיכר החדשה. אני מדברת על התחושה, תחושת הרעננות – התחושה שליוותה אותי במסיבת הרחוב השנייה בתולדות העיר ועוד אין-ספור אירועים ופעילויות שאילצו גם אותי, פטריוטית נתנייתית צעירה שדי התייאשה ממה שיש לעיר שלי להציע לי, להתחיל ולהתאהב בה מחדש.
פגשתי את חן ג'נח (24), סטודנטית למשפטים שנה ב' באוניברסיטת בר-אילן. היא, יחד עם עופר שלי (30) ודנה בן עזרא (27) הם חלק מהמהפכה. חן משמשת גם כאחראית פרויקטים ב"הגג". למי שלא מכיר, הגג, שלו נלווית הסיסמא היומרנית "המקום החדש לצעירי נתניה", נולד מתוך צורך עירוני אמיתי: יותר ויותר צעירים, רגע אחרי צבא, בלימודים האקדמיים ובסבב הקמת המשפחה, לא מצאו עצמם בנתניה. לפני, בערך, כשנה, הוקם המבנה וצעירים בלבד הוצבו במטרה אחת: לייצר תכנים לנתנייתים הצעירים.
אחד הפרויקטים הראשונים שקודמו, היה קורס מנהיגות ל"הרמת פילים". 17 צעירים, שביקשו לחולל שינוי בעיר בכלל ובתפיסה העירונית והציבורית בפרט, החלו בקורס. בשיחה גלויה ואופטימית על העתיד של הצעירים מסבירה ג'נח מהו סוד ההצלחה ומספרת על הרגע המחשמל, בו היא הרגישה שמשהו כאן חייב להשתנות, איך בעצם מעירים פילים ומדוע כל-כך הרבה צעירים מתגייסים מדי יום כדי להזיז דברים ואף להחזיר עטרה ליושנה, בימים בהם נתניה שימשה מקום עלייה לרגל לבליינים וצעירים מכל רחבי הארץ.
"במהלך הקורס עברנו הכשרה של שלושה חודשים. נפגשנו מידי שבוע ב"הגג" ועברנו סדנאות בנושאים שונים כמו קבלת החלטות, פרסום במדיה החברתית וכו'. המטרה הסופית של הקורס הייתה, שנצא בתכנית יזמות חברתית שנועדה לענות על צורך שיש לצעירי העיר בגילאים 18-35. לאחר סיעור מוחות ארוך, הצורך המרכזי שזיהינו בעבור הצעירים הוא המחסור בחיי הלילה, התדמית הלקויה של העיר, העובדה שרוב הנתנייתים לא מכירים את מרבית מקומות הבילוי או מבצעים שיש בבתי העסק השונים, עלויות ועוד."
איך ניגשים לפתרון בעיה כזו? זה ממש להרכיב את כל מערך הכוחות מחדש…
"נכון, זה לא היה פשוט. התהליך הזה של שינוי מחשבתי ותפיסתי לוקח זמן, בייחוד לחבר'ה הצעירים שגדלו כאן והיו רגילים למשהו אחר. פחות זמין. על-מנת לענות על הצורך הזה פתחנו את דף הפייסבוק של נתניה נייטס- Netanya Nights המאגד את כל חיי הלילה בעיר ונמצא בשיתוף פעולה עם כל הגורמים הקשורים לתרבות ופנאי. את העמוד יזמנו בליווי, עזרה וחסות מלאה של ה"גג" כמובן, אך הרעיון והביצוע הוא לגמרי הבייבי שלנו: השם, הלוגו, מערכת הקופונים והממשק עם בתי העסק. אנחנו מתפעלים אותו על בסיס יומיומי ומציגים בו מבצעים והטבות שיש לבתי העסק להציע. מעדכנים על ברים, מסיבות והפקות. בנוסף, אנחנו עובדים כרגע על מערכת קופונים ראשונה מסוגה וייחודית לחברי דף הפייסבוק שלנו, שיוכלו להוריד את הקופון ללא עלות, להגיע איתו לבית העסק וליהנות מהטבות ומבצעים שווים".
מהן המטרות של Netanya Nights?
"יש לנו שתי מטרות מרכזיות: קודם כל, שלצעירי נתניה יהיה כיף ושבסוף הבילוי הצעירים לא יצאו מרוששים. בנוסף, חשוב לנו להגיע לכלל הצעירים על-מנת לשמוע אותם: מה מפריע להם, מה חסר בהווי העיר. מטרה נוספת שחשוב לנו לקדם היא לגרום לצעירי נתניה והסביבה לצאת יותר בעיר ולא מחוצה לה. ישנם כ-13 פאבים בעיר ואינספור מסעדות שאנחנו עובדים איתם. חשוב לנו, שצעירים יהיו מודעים להם ויבחרו לבלות בהם. בהמשך אנחנו מתכננים לארגן גם, הרצאות, במות פתוחות, מסיבות, הופעות ועוד..
לקחתם חלק בשתי מסיבות הרחוב המוצלחות שהתקיימו לאחרונה. חשוב לציין שמדובר באירועים שהתקיימו לראשונה בתולדות נתניה
"נכון, היה מטורף. הצעירים גדשו את רחבת שטמפפר והייתה אווירה מדהימה. במסגרת המסיבה הגרלנו מתוך המצטרפים החדשים לדף הפייסבוק, ארוחות המבורגר מתנת רד בר בורגר. בנוסף, עשינו סרטון תדמית מגניב בעזרת המפיק בנג'מין אלקיים והעלנו לדף. חשוב לציין, שהפקת שתי מסיבות הרחוב היו בשיתוף פעולה מלא של מספר גורמים עירוניים: הגג, העמותה לחינוך בלתי-פורמאלי, היכל התרבות העירוני, מינהלת מרכז העיר וקרן נתניה. לצד הגורמים העירוניים עמדו עשרות צעירים וצעירות שסייעו, עזרו ותרמו כדוגמת המפיקים ג'ניה אלבוים וליאור פדלון והרשימה עוד ארוכה. זהו, בעצם, שיתוף פעולה כלל מערכתי ומכאן סוד הצלחתו".
אני שמה לב שעניין הפייסבוק משחק תפקיד חשוב, נכון?
"מאד. אסביר מדוע: בימים אלה דף הפייסבוק שלנו צובר הרבה לייקים ובעידן שלנו זה לא סוד שלייקים = כוח. הרי כולנו יודעים שהדבר החזק ביותר כיום זו המדיה, לכן פתחנו את העמוד – שם כל אחד יכול להיות מודע וחשוף לכל מה שמתרחש כאן. כך, למעשה, אנחנו מגיעים לבתי העסק עם גב מהצעירים ומשיגים להם יותר ויותר דברים שווים".
אז מי הם החבר'ה העומדים מאחורי הקלעים, או שמא על הגג, משפרים את חיי החברה ומכניסים לכם צבע לשגרה?
"החברים בנבחרת הם עופר שלי, מדריך ומפתח תוכנה של מוצרי טכנולוגיה וכיום הבעלים של חברת "מנקיס" העוסקת ביעוץ ופיתוח אפליקציות ואתרים, דנה בן עזרא, בוגרת תקשורת חזותית וכיום מפיקת אירועים. יש את אלון קנינגר (24), בעבר יחצ"ן בחיי הלילה של ת"א, כיום סטודנט למשפטים שנה ב' במכללת נתניה, ויטלי אוסטפץ (24), מדריך בפרויקט מסוגלות תעסוקתית- עתיד בטוח, רינה נעים (21), סטודנטית לתואר ראשון במוזיקה, אייניטו אטלאי (30), סטודנטית לתואר שני בניהול ורכזת השכלה גבוהה במרכז צעירים "הגג", נטלי אלקיים (29) בוגרת תקשורת חזותית וכיום גרפיקאית. שרה יאלו (22), שמתחילה תואר ראשון באוניברסיטת בר אילן בעבודה סוציאלית, פארי יעקובוב (27), לוקחת חלק במועצת הנשים של נתניה, לומדת תאטרון וסוציולוגיה, ניסים ניר חג'ג' (24), למד פיתוח אפליקציות ועוסק בכך, שחר פרידמן (30), בוגר תואר במנהל עסקים במכללת נתניה. לשעבר שותף בבר "הפלורנטין" וכיום יועץ עסקי ומורג קראדי (21), שמתחילה שנה א' במדעי המוח באוניברסיטת בר אילן".
אז איך זה עובד?
"אינטנסיבי מאד. אנחנו מקיימים לפחות פגישה אחת בשבוע, תלוי בכמות הפרויקטים בחודש. אנחנו מתכנסים ומעלים רעיונות, אחר כך מגבשים אותם למטרות ודרכי פעולה ועושים חלוקת עבודה. לכל אחד בקבוצה יש את תחום ההתמחות שלו: יש לנו אלופי מדיה ומחשבים, אלופי עיצוב, תותחים ביח"צנות, מצוינים בשיווק ותוכן ועוד. כך יוצא שכל אחד תורם בתחום שהוא הכי טוב בו".
איך זה מסתדר עם החיים האישיים שלכם? לימודים, עבודה, מצליחים לשלב?
"משתלב בכיף! אנחנו כולנו יודעים שהדבר נעשה למטרה טובה. מלכתחילה זו הסיבה שבגללה הצטרפנו ל"הגג", בשל החשיבות ורוח ההתנדבות. כמובן שזה לא פשוט ויש הרבה עבודה – אך מאחר שאנחנו צוות, אנו משתדלים לחלק את העבודה בינינו, להיעזר אחד בשני על מנת לבצע משימות. במהלך הדרך באמת הפכנו למשפחה בגלל האינטנסיביות והמפגשים התכופים".
מה מניע אתכם לתרום לחברה ולשנות?
"אנחנו עושים את זה מכל הלב. כששומעים את כל התגובות והפרגונים מצד הצעירים מרגישים שכל מה שאנחנו עושים הוא באמת חיוני. המניע שלנו הוא לעורר שינוי בעיר, להפוך אותה לעיר שיוצאים אליה ולא יוצאים ממנה. נתניה היא עיר מהממת ויש לה המון מה להציע, חשוב לנו שהצעירים ייהנו ממנה וכמו שאמרתי-במחירים הגיוניים".
יש תכניות לעתיד?
"כפי שציינתי, אנחנו מתכננים לצאת במערכת קופונים חדישה, שת"פים עם בתי עסק נוספים והקמת אירועים שונים בעיר לצעירים".
קצת לפני סיום הראיון הצטרפו חבר המועצה ומחזיק תיק הצעירים, רפי ימין, ומאריתו קבדה, מנהלת "הגג". השניים, שסיימו פגישת עבודה, סיפרו על פרויקט עתידי נוסף הקשור לצעירים. "ברור שללא תמיכה ישירה ממרים (ראש העיר מרים פיירברג-איכר ש.א) שנתנה את האות ומעורה במהלכים ועמדה מאחורי פתיחת "הגג" במתכונתו, באמצעות העמותה לחינוך בלתי-פורמאלי, דברים היו נראים אחרת. צוותי החשיבה שלנו, המורכבים מצעירים וצעירות עם אש בעיניים ורצון לשנות, יושבים כל היום ומנתחים את צרכי הצעירים באמצעות סקרים ועבודה במדיה. את הצרכים אנו מתרגמים למעשים, בין אם הפקת מסיבות רחוב, קיום הרצאות וסדנאות מעשירות לצעירים בני 18 ועד 38 ועד לפגישות עם יזמים לקידום הקמת מעונות לסטודנטים. העתיד שייך לצעירים, ואנחנו כאן כדי שהצעירים, יחד איתנו, יהיו במרכז העניינים והעשייה".
קראתם? הגבתם? נשמח אם תצטרפו אלינו גם לדף הפייסבוק שלנו שלנו: https://www.facebook.com/www.ksn.co.il
"כשאתה משנה את הצורה שבה אתה מסתכל על דברים, הדברים שאתה מסתכל עליהם משתנים."
חברה של מנהיגים צעירים מדהימים יחד נוביל את העיר למקומות הראויים .
תודה על הפרגונים ,
מוזמנים לבקר בעמוד שלנו ולצפות במבצעים ואירועים שיש בנתניה !
זו לא קלישאה.."העולם שייך לצעירים"וטוב שבעירייה הבינו זאת.
Comments are closed.