ערמונים: סוד הקסם שלהם התזונתי והבריאותי

0
639
ערמונים
כל הטיפים לשימוש בערמונים. צילום bigfoto

יש להם ריח משכר והם מוכרים לרבים מאיתנו כאוכל רחוב ברחובות אירופה הגשומים. כן, מדובר על ערמונים.

"לא רבים יודעים, אבל ישנם ארבעה סוגי של ערמונים: אירופיים, סיניים, יפנים ואמריקאים, כאשר הזן האירופי הוא המתוק ביותר מבין הארבעה. ההבדל ביניהם אינו רק בטעם, אלא גם בריכוז אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים שהם מכילים כתוצאה מתנאי האקלים והקרקע", קובעת נועה פרומן, בעלת קליניקה פרטית לתהליכי הרזיה, מנחת קבוצות הרזיה ואורח חיים בריא וכן סדנאות שף לאוכל בריא.

כמו שניחשתם, הם משתייכים למשפחת האגוזים בגלל הקליפה הקשיחה. בניגוד לסוגי אגוזים אחרים, הם נמוכים באחוזי השומנים והחלבונים, אולם עשירים בוויטמינים ופחמימות ונמוכים בקלוריות.

נועה, איך ניתן לשלב ערמונים בבישול או באפייה? 

"במטבח משתמשים בהם גם לדברים מתוקים וגם למלוחים: לקינוחים, למרקים, לתבשילים, לסלט, לקדרה ועוד. קל לבשל אותם: חורצים סדק קטן בקליפה בצורת X ואז… או שמחממים את התנור ל-180 מעלות, מניחים על מגש עם נייר אפייה למשך 20-30 דקות – עד שרואים שהקליפה מתקלפת. רק חשוב לבשל אתם היטב על מנת למנוע בעיות עיכול. אני, בסדנת בישול חורפית, מלמדת את המשתתפות מתכון מדהים וקל בעיני: מרק ערמונים וירקות שורש – המבוסס על ציר ירקות שורש. הוא עשיר בטעם וגם במרקם".

האם ערמונים עשירים בוויטמנים? על בסיס נטורופתיה למה הם מסייעים מבחינה בריאותית?

"הם עשירים בוויטמינים כמו ויטמין  C, בכמות גבוהה של ויטמין B וכן בחומצה פולית. ויטמינים אלה חשובים לתפקוד יעיל של מערכת העצבים וכן מערכת החיסון. בערמונים מינרלים כמו סידן ואשלגן התורמים לעור זוהר ושיער בריא. אכילה באופן קבוע שלהם, ממש עשויה להטיב עם בעיות. בערמונים חומצות שומן וסיבים תזונתיים המקלים על העיכול ומסייעים ליציאות תקינות. מעבר לזה, יש המשתמשים בערמונים כתרופת סבתא לטיפול בטחורים".

האם זה נכון, שהם יכולים לסייע לעוסקים בספורט?

"כן, הם מכילים כמות גבוהה של אשלגן. לכן, מי שעוסק בספורט או שסובל מכאבי שרירים, מומלץ שיאכל ערמונים. אשלגן דרוש לפעילות לב תקינה ובנוסף לתקינות העצבים והשרירים. יש הטוענים, כי אכילתם לקראת שעת השינה, מסייעת בשינה טובה ואיכותית. אז אם יש לכם הפרעות בשינה, תתפנקו בכמה ערמונים לפני השינה ותראו אם זה עובד".

ערמונים וירידה במשקל. יש חיה כזו?

"גם בעניין זה התשובה היא חיובית. בשל הכמות הגבוהה של הסיבים ושל חומצות שומן חשובות כמו חומצה אולאית וחומצה פלמיטולאית, עשויים לסייע בהורדה של כולסטרול. בשל הפחמימות והסיבים התזונתיים בערמונים, הם יאטו את ספיגת הפחמימה. במילים פשוטות: ערמונים לא גורמים לעליה מהירה וירידה ברמות הסוכר. הם יתרמו לתחושת שובע, יתנו לגוף את האנרגיה והוויטמינים שהוא צריך, ובכך יפחיתו את הצורך בלנשנש מתוק או מלוח. המינון המומלץ: עד 3-4 ערמונים ביום".

המאמר נכתב בסיועה של נועה פרומן, מומחית לתהליכי הרזיה בקליניקה (פרטני) ובאמצעות קבוצות להרזיה ואורח חיים בריא. אין במאמר זה לשמש תחליף לייעוץ נטורופתי מקצועי ואישי. טל': 0544-666-016

כתבות נוספות העשויות לעניין את גולשי נתניה אונליין: 

כל הסיבות למה דיאטות נכשלות? ומה כדאי לעשות…

טראפלס טחינה ושקדים – מתכון אנרגטי ללא גלוטן