68 אחוזים מכתבי האישום הסתיימו בעסקאות טיעון

0
103
צילום fotolia

במהלך שנת 2015 הגישה פרקליטות המדינה 5339 כתבי אישום, בתחום הפלילי. העבירות המובילות הן העבירות בתחום האלימות, אשר תפסו נפח משמעותי ביותר של כתבי האישום – 36%, אחריהן עבירות מין – 13%, הונאה – 10%, עבירות רכוש – 6%, סמים, המתה, בטחון המדינה ועבירות נשק ואמל"ח היוו 5%, כל תחום, מכלל כתבי האישום שהוגשו. עבירות כלכליות ועבירות סדר ציבורי תפסו נתח של 3%, כל תחום, מכלל כתבי האישום ואילו עבירות תעבורה 2%.

נתונים אלה נחשפו בדו"ח שהגישה לראשונה פרקליטות המדינה, דוח, אשר לדברי הפרליטות, המהווה אבן דרך משמעותית בתהליך שמבצעת פרקליטות המדינה בשנים האחרונות – תהליך מעבר לניהול מבוסס נתונים, כחלק מעיקרון השקיפות.

עוד עולה מהדוח, כי 68% מכלל כתבי האישום שהוגשו הסתיימו בהרשעה בעקבות הסדרי טיעון, 15% הסתיימו בהרשעה ללא הסדרי טיעון, 6% הסתיימו בלא הרשעה, 4% הסתיימו בזיכוי או חזרה מכתב אישום ואילו 3% מהאישומים הסתיימו בהפסקת הליכים.

בשנת 2015 הועברו לעיון הפרקליטות 37,272 תיקי חקירה ונפתחו 29,712 תיקים בפרקליטות. כ-41% מתיקי הפרקליטות שנפתחו ב-2015 עסקו בעבירות אלימות, כ-13% בעבירות מין, כ-12% בעבירות הונאה וכ-8% בעבירות רכוש. עוד עולה מהדוח, כי 99% מהתיקים שנפתחו היו נגד גברים ורק אחוז אחד נגד נשים.

מעל 25 אלף תיקים נסגרו ללא הגשת כתב אישום – 59% מהם מחוסר ראיות, 22% – נסיבות העניין אינן מצדיקות הגשת כתב אישום ו-12% נסגרו מחוסר אשמה.

בשנת 2015 טופלו בפרקליטות כ-3405 ערעורים פלילים, שהוגשו לבתי המשפט המחוזיים ברחבי הארץ ולבית המשפט העליון. מרבית הערעורים – 86% הוגשו על ידי הנאשמים ו-14% מהערעורים הוגשו מטעם המדינה.

בדוח נמסר, כי פרקליטות המדינה היא הגוף המרכזי האמון על ייצוג המדינה והאינטרס הציבורי בפני הערכאות השיפוטיות השונות. הפרקליטות פועלת הן בשדה המשפט הפלילי והן בשדה המשפט האזרחי והמנהלי.

בתחום הפלילי, הפרקליטות מייצגת את המדינה כמאשימה בבתי-המשפט, מלווה את החקירות הפליליות ומובילה את המדיניות המשפטית בתחום אכיפת החוק – כל זאת בכפוף להנחיות היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה. הפרקליטות מטפלת רק בכ-10%מהתיקים הפליליים. מדובר באותם תיקים הנוגעים בעבירות החמורות שבספר החוקים – כדוגמת רצח, אונס ושוד. יתר התיקים (כ-%90 מהתיקים) מטופלים ברובם על ידי התביעה המשטרתית כמו גם על ידי גופי תביעה נוספים.

עוד נמסר, כי בתחום האזרחי והמנהלי, הפרקליטות היא הגורם המרכזי המייצג את גופי הממשלה השונים והאינטרס הציבורי בפני בתי-המשפט, וכן משתלבת הפרקליטות בכלל פעילותה של הרשות המבצעת, כשותפה בגיבוש המדיניות המשפטית ובביסוסה.