מעברים

0
252
רס"ן שיר אפרים - גדוד תעו"ז. צילום דובר צה"ל

זו הפעם השלישית ברציפות שפלוגתה של רס"ן שיר אפרים (29) זוכה בתעודת הצטיינות. רס"ן אפרים, המתגוררת בנתניה ובוגרת תואר ראשון בקרימינולוגיה, משמשת כמ"פ בגדוד המעברים "תעוז" באיו"ש. "אני תמיד מסבירה לחיילים שלי שאנחנו קו ראשון ואחרון לכניסה לשטח העורף של המדינה. ובזכותם, המשפחה שלי ואלפי משפחות אחרות יכולות לישון בשקט", היא מספרת בראיון לנתניה און ליין.

גדוד "תעוז" הוקם בשנת 2004 ותפקידם של המשרתים בו, המשתייכים לחיל המשטרה הצבאית (מ"צ) הוא למנוע כניסת מחבלים, הברחת אמצעי לחימה (אמל"ח), סיכול פיגועים, מניעת הסתננות ומניעת סיוע לארגוני טרור המנסים לפגוע בשלומם של אזרחי ישראל.

"התפקיד שלי כמ"פ לשמור על הדריכות והמבצעיות של החיילים באופן שוטף. בסופו של דבר, זה תפקיד יום-יומי שבמסגרתו החיילים עולים למשמרת של שמונה שעות ובשבילם זה נהיה כבר הרגל ושיגרה", משתפת רס"ן אפרים. "בעזרת תחקירים שאני מעבירה ובהדגמת אירועים בגזרה אני שומרת על המבצעיות והדריכות שלהם".

גזרת איו"ש, לפחות בשנתיים האחרונות, גועשת ורועשת יותר מהממוצע
"אכן, גזרת איו"ש לא פשוטה", היא מספרת. "בעקבות ההתחממות שיש בתקופה האחרונה בגזרה, המעברים הפכו להיות מעין נקודות קצה: החיילים נמצאים בעמדה סטטית, שבכל רגע יכולים להגיע מפגע או חוליה שעשויים לפגוע בהם", מסבירה. "האתגר הכי גדול בתפקיד שלי כרגע הוא לדאוג שהחיילים שלי יישארו בדריכות מבצעית".

רס"ן אפרים מספרת שהיא מקפידה לתדרך את החיילים שלה על-פי מידע מודיעיני ועל-ידי תרגולי פתע וביקורות שהיא ושאר המפקדים מבצעים. "אנחנו מלמדים את החיילים לזהות מפגעים ולדעת להתמודד איתם. אחת השיטות היא לימוד קרב מגע, עליו אנחנו מקפידים מאוד בגדוד". לימודי ואימוני קרב מגע, עוזרים לחיילי הפלוגה להתמודד עם מפגע בסיטואציה בה הם יתקלו בו פנים אל פנים.

כיצד נמדדת הצלחה מבצעית?
"בעיקר בשקט. בתקופה האחרונה, לדוגמה, תפסנו במעבר אחד שבעה נשקים מסוגים שונים: רובי ציד, M-16 ועוד. כל הנשקים שאותרו היו חבויים מתחת למושבים או בכלל מחוברים מתחת לרכב", חשפה סרן אפרים והוסיפה: "מבחינתי, למשל, כל תפיסת נשק היא אירוע משמעותי".

לפני שרס"ן אפרים התחילה בתפקידה הנוכחי, היא שימשה כמפקדת בסיס (מב"ס) מ"צ אילת. בתקופתה זכה הבסיס בתעודת הצטיינות מאלוף פיקוד הדרום. "כשהגעתי לפקד על הבסיס שאלתי את עצמי: איך אני יכולה להכניס משהו מעצמי לפיקוד ואיך אני יכולה לשפר את הקיים", חולקת רס"ן אפרים.

"כשהגעתי הייתה לנו מצבת נעדרים של למעלה מ-60 חיילים ובתקופת כהונתי צומצמה לשלושה בלבד. מעבר לכך, שמתי דגש על מתן דו"חות רק על דברים מהותיים שבאמת עשויים לסכן חיים, כמו נהיגה במהירות מופרזת". את העשייה שלה, שזיכתה אותה בשלוש תעודות הצטיינות בפלוגה ותעודת הצטיינות כמב"ס מ"צ אילת, רס"ן אפרים, מייחסת לחיילים שלה. "החיילים שלי עושים את העבודה שלהם יום ולילה בצורה מדהימה. הערכה מילולית ותעודות הצטיינות הם דברים שאני יכולה לתת כדי לשפר את התנאים שלהם ואת המוטיבציה".

תפקיד מ"פ מעברים הוא תפקיד מבצעי שדורש כוחות נפשיים אדירים. לשאלתי, האם, לגישתה, קידום נשים לתפקידים מבצעיים הפך לחלק בלתי-נפרד מצה"ל היא עונה: "מבחינתי, אין הבדל ביני לבין מ"פ גבר. אני נותנת מעצמי 100% ועושה את מה שאני יכולה כדי שהפלוגה תתפקד בצורה הטובה ביותר".

בדיקה שביצע נתניה און ליין, אפרופו נשים בתפקידי מפתח מבצעיים מעלה, שכאשר רס"ן אפרים התמודדה לתפקיד המ"פ, כל התפקידים הפלוגה אוישו על-ידי נשים: מפקדות מחלקה, סגניתה ועוד. "כשהתמיינתי, התמודדו ביחד איתי עוד אישה ושלושה גברים. בסוף נשארנו אני ועוד גבר. האמנתי שאני אפול, כי חשבתי שירצו להכניס רוח גברית לפלוגה", היא מספרת. "הופתעתי לגלות שבחרו בי, אבל אני מניחה שבחרו במי שהכי התאים".